La barna få oppleve friluft

Det er en lei tendens i vår digitaliserte hverdag at vi blir sittende for mye inne. Vi liker å skylde på de avhengighetsskapende elektroniske duppedittene våre, men vi har vel strengt tatt bare oss selv å takke. Dessuten har vi et ansvar for at barna våre blir eksponert for de noe enklere gledene våre foreldre tok oss med på da vi var barn.

Et hav av muligheter

Vi bor i et land fullt av muligheter for friluftsliv, og det vil være synd å ikke benytte seg av dette. Nærmest uansett hvor du måtte bo i landet, skal du ikke behøve å reise altfor langt for å kunne dra på en ekspedisjon i naturen som sømmer seg for småbarnsfamilier.

Å gå toppturer er et godt, barnevennlig forslag og Turistforeningen har over 500 hytter til disposisjon. Det er en god idé å la barna få ha med seg noen leker til tiden som tilbringes inne i hytta, men ikke la dem bli distrahert fra familiesamholdet. Kort -og brettspill er hyggelige familieaktiviteter etter en lang tur i fjellet så lenge man holder fokus på at alle skal delta.

Husk å ta de nødvendige forholdsregler med tanke på vær og vind, og det hjelper også å gjøre seg bekjent med de andre fjellvettreglene, og lære barna viktigheten av dem. Enten du faktisk skal til fjells eller ut på en lengre skitur, er de smart å kunne. Det er for eksempel alltid lurt å ta hensyn til det å tilpasse turen etter evne, samt melde fra om hvor dere er på vei. Er du bekymret for det økonomiske kan du slappe av. For eksempel kan hytter leies i alle prisklasser, og i verste fall tilbyr https://www.centum.no gunstige lån.

Gode vaner må tillegges

Skulle barna være negativt innstilte til en slik utflukt som lover farge i kinnene og gode familieminner, er nok dette en indikator på at de har blitt for vante med hjemmesitting og konsekvent ikke setter pris på å være utendørs. Dette er dog ingen grunn til å avlyse planene – snarere tvert imot! Det er aldri for sent å tillegge seg gode vaner, både for foreldre og barn.

Det heter seg jo at en tidlig skal krøkes, og vi vil jo gjerne at barna skal aktiviseres i ung alder, slik at det blir noe de tar med seg når de blir eldre. Det er jo tross alt mer sannsynlig at de vil være aktive som voksne dersom de som barn hadde ansvarsfulle foreldre som tok dem med ut for å utforske livet i det fri.

Vi skylder oss selv og barna våre sunne familieaktiviteter. Særlig i et land hvor vi er omringet av muligheter til alle årets tider. Om trasking i fjellet ikke høres fristende ut, kan andre rekreasjonsaktiviteter som padling i kano eller kajakk, fiske eller skiturer være gode alternativ.