Sko til små og store barn

Ved kjøp av sko til de minste, er kriteriene en del annerledes enn de er for voksne. Derfor er det viktig å tenke på barnets alder og hvilke bruksområder skoen skal ha før man velger. Også om barnet er bare så vidt begynt å gå eller er nesten tenåring spiller inn på valget. Tenk rett, velg rett – dette påvirker barnets helse og fremtid.

De aller minste barnaGroup of friends

De aller minste barna skal ikke gå i sine sko, men det er likevel viktig at skoen sitter godt på foten, og at man ikke presser foten inn i en unaturlig form. Velg derfor gjerne mykere sko som sitter godt uten å stramme, slik at de holder seg på foten, men ikke klemmer på de små tærne. Aller helst skal skoene ha snører eller borrelås, slik at de kan justeres.

De litt større barna

Her er det viktig at man bytter sko ofte, og da spesielt for gutter er det viktig med flere vurderinger i året på størrelse. Det er nemlig slik at guttene har føtter som vokser ujevnt gjennom et år, mens jentenes føtter vokser mer gradvis og jevnt. Dette sier ortopediingeniør Jensen ved Ortopediteknikk i Stavanger.

De snart vKids Sitting at the Gymoksne barna

Her får de selv en del å si, selvfølgelig, men det er også viktig at de voksne har et ord med i laget. Sjekk at skoen er stabil nok, gir støtte og har tilstrekkelig demping etter forventet bruksområde. Nettbutikker som Footway.no tilbyr et rikt utvalg av sko i mange størrelser og stiler, slik at alle kan finne sin egen favoritt. Også store poder trenger noen gode råd for å ivareta helse og komfort.

Generelle tips

Sjekk alltid skoen ved å vri og bøye på skosålen, slik at du ser om skoen er stiv, stabil eller veldig fleksibel. Slik kan du raskt avgjøre om skoen passer til det påtenkte formålet, uten at barnet trenger å prøve flere sko enn nødvendig. Også hvor skoen bøyer seg er viktig – skoen skal nemlig bøye seg ved tåballene, og ikke midt på skoen, som man kanskje forventer. I tillegg er det viktig at man alltid prøver skoene på begge bena, slik at man ikke kjøper sko som er for små eller store for den ene foten. Lykke til i jakten!