Tenåringer og økonomi

Det er ingen hemmelighet at de fleste tenåringer ønsker seg overdådige bankkontoer og lommebøker fulle av kontanter. Mange drømmer om å kjøpe fine ting uten å tenke over hva det koster, helst skal man ikke jobbe så hardt for det heller. Dagens ungdommer tilhører “generasjon prestasjon”, de er flinke til det meste og tar fornuftige valg, men flere foreldre er bekymret over ungdommens dårlige holdning til penger. Mange ungdommer tror penger vokser på trær, og de bidrar lite i hjemmet for å få tjenester. De ser ikke verdien av å jobbe for å senere kunne kjøpe sine egne ting. Snakk med dem om penger, er et råd ekspertene mener er lurt for å unngå konflikter.

Generasjon prestasjon uten pengevett

Dagens ungdommer er skoleflinke, drikker mindre, mer hjemmekjære og generelt flinke og fornuftige på mange måter. Nye tider fører med seg nye utfordringer, og flere foreldre er bekymret over ungdommens dårlige opptreden overfor penger. Penger har nesten ingen verdi. Fremstillingen av velferdssamfunnet kan få deler av skylden. Ungdommene ser foreldrene trekke bankkortet uten anstrengelser, og flere og flere kjøper dyre ting og eiendeler. Dagens ungdommer får også mye mer av foreldrene sine, som for eksempel moteriktige ungdomsklær, uten å yte stort for å fortjene det. Ekspertene påpeker også at kontanter er noe ungdommene ser lite til. Alt går via bankkontoer, og det kan fort lede til et mer avslappet forhold overfor det økonomiske. Mange av dagens ungdommer tilhører generasjon prestasjon uten pengevett, og dette kan føre til mange problemer.

Lær barna om privatøkonomi

Mange foreldre bruker mye tid på å snakke med barna sine om hvordan man lykkes på jobb, skole eller i sport, men det er også like viktig at man bruker tid på å snakke om privatøkonomi. Det er foreldrenes ansvar å lære barna sine om verdien bak penger og tingene de får. Når privatøkonomi blir et nedprioritert tema hjemme vil også ungdommenes syn på penger falle. Noen av tipsene for å ikke la pengevettet falle er at foreldrene er åpne om husholdningsøkonomien, gir ansvar, forteller hva ting koster og sier nei av og til. Ekspertene mener også at det er lurt at hele familien setter seg felles sparemål. Da vil barna se gleden av å spare til ting man ønsker.